Maatschappelijke partners

Met jouw gift of actie ondersteunen we vele maatschappelijke partners die zich dagelijks inzetten voor mensen in armoede. We bieden met de campagne en het congres  een megafoon voor de verhalen van mensen in armoede en voor de projecten en organisaties die rechtstreeks met hen werken. Zo versterken we elkaar en blijven we dicht bij ons doel: samen strijden tegen armoede.

Interview met Paula, coördinator van SchuldHulpMaatje

De Armoedeproblematiek in Leeuwarden is groot in verhouding tot het landelijk gemiddelde. 16% van alle kinderen in Leeuwarden groeit op in gezinnen met een minimum inkomen. Veel van deze gezinnen hebben te maken met schulden en alle problemen die daar bij horen. Vaak weten deze mensen niet meer hoe ze zelfstandig uit deze schuldensituatie kunnen komen en lopen ze vast op regelgeving en lange procedures. SchuldHulpMaatje biedt hulp door de schulden in beeld te brengen, te helpen met afbetalingsregelingen met de schuldeisers, persoonlijke coaching en begeleiding naar financiële zelfredzaamheid.

Paula van de Kamp, Schuldhulpmaatje

SchuldHulpMaatje is een landelijk, kerkelijk initiatief die wordt gerund door vrijwilligers. Eén van deze vrijwilligers is Paula van de Kamp, coördinator en vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje Leeuwarden.

Zes jaar geleden las Paula een artikel in de Leeuwarder Courant over het werk van SchuldHulpMaatje. Het artikel raakte haar dusdanig dat ze het bewaarde om er later iets mee te doen. Toen ze stopte als receptioniste/telefoniste bij de GGZ en met pensioen ging haalde ze het artikel tevoorschijn en zocht ze contact met SchuldHulpMaatje. Met haar eerste cliënt, een jonge vrouw, heeft ze nog steeds contact. ,,Als je iemand zo lang kent ontstaat er ook echt een band” vertelt Paula. Zo raakte de eerste cliënt van Paula in de problemen doordat haar ex-vriend verschillende leningen had afgesloten, op haar naam. Jarenlang moest deze vrouw rondkomen van 25 euro per week, met ondersteuning van de voedselbank. Paula: ,,Als iemand dan na 3 jaren hard werken en afzien eindelijk schuldenvrij is moet dat natuurlijk wel even gevierd worden door samen ergens te lunchen”.

Natuurlijk zijn er niet alleen successen. Veel van de mensen die Paula begeleidt hebben vanuit huis geen financiële opvoeding gehad. Ze kunnen hierdoor moeilijk met geld om gaan en sluiten makkelijk leningen af met torenhoge rentes. Vooral het kopen op afbetaling bij grote postorderbedrijven is een groot probleem, waarbij verleiding en herhaling altijd op de loer ligt.

Moed verliezen doet Paula echter nooit. Natuurlijk is ze wel eens teleurgesteld, maar ze blijft altijd de hoop houden dat mensen de kracht vinden om er voor te blijven gaan. Zelfvertrouwen creëren,  mensen weer trots op zichzelf te laten worden in plaats van de negatieve schaamte, is de grootste drijfveer van Paula.

Samen met haar collega’s van SchuldHulpMaatje probeert ze alle cliënten weer financieel zelfredzaam te maken. Daarbij geven ze goede voorlichting om te voorkomen dat er opnieuw schulden ontstaan. ,,Eigenlijk moet je al beginnen bij jonge kinderen door ze te leren met zakgeld om te gaan” is het advies van Paula. ,,Zo leren ze al vroeg dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Hier kan ook het onderwijs tijdens de rekenles, een belangrijke rol in spelen”. Elke zes weken komen de SchuldHulpMaatjes samen om kennis op te doen. De ene keer wordt er iemand van een instelling (bijvoorbeeld De Kredietbank) uitgenodigd. Op andere avonden worden casussen besproken, waardoor men van elkaar kan leren.

Wat opvalt is de grote diversiteit aan vrijwilligers die zich, vaak naast hun werk, inzetten voor SchuldHulpMaatje. Aan welke criteria moet iemand voldoen om SchuldHulpMaatje te worden, vragen we ons af. Paula: ,,Je hoeft geen kerkelijke achtergrond te hebben. Wel moet je geduldig en inlevend zijn. Zonder vooroordeel kunnen kijken, goed kunnen luisteren en is financieel inzicht natuurlijk altijd handig. Ieder Maatje krijgt een driedaagse opleiding, met ook een stukje psychologie over mensen in de schulden, voordat ze aan het werk kunnen”.

Ook een bijdrage leveren?

SchuldHulpMaatje is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ben jij op basis van bovenstaand artikel enthousiast en kun je een paar uren van je tijd missen? Laat het dan weten via info@leeuwarderuitdaging.nl

Bedrijven bieden hulp via het SchuldHulpFonds

Om mensen met schulden structureel te kunnen helpen heeft SchuldHulpMaatje samen met het bedrijfsleven ‘Schuldhulpfonds-Leeuwarden’ opgericht. Paula: ,,Een grote wens van mij is in vervulling gegaan. Met dit SchuldHulpFonds kunnen we cliënten aan een renteloze lening helpen om (kleinere) schulden af te lossen!”. Hierdoor komt er zoveel meer lucht en ruimte in de financiële situatie van hulpvragers en zitten zij niet meer vast aan de hoge rente- en aflossingsverplichtingen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het aflossen van een lening bij een postorderbedrijf waar het bedrag aan rente vaak vele malen hoger is dan de aflossing zelf. Hierdoor wordt er nauwelijks schuld afgelost. Ze komen, omdat er schulden zijn, niet in aanmerking voor een lening bij De Kredietbank. Met deze renteloze lening van het SchuldHulpFonds kan de schuld worden betaald en vervallen de hoge renteverplichtingen van het postorderbedrijf. De cliënten krijgen de ruimte om de verstrekte lening vanuit het Schuldhulpfonds in een reële en haalbare tijd af te lossen. Het eerste bedrijf dat het SchuldHulpFonds-Leeuwarden ondersteunt is Aegon.

Ook een bijdrage leveren?

Met dit bijzondere fonds kan SchuldHulpMaatje veel mensen een stapje verder helpen om uit de schulden te komen op weg naar zelfredzaamheid en een nieuwe zorgeloze toekomst. Steun, net als Aegon, het SchuldHulpFonds-Leeuwarden door middel van een financiële bijdrage. Je kunt daarvoor contact opnemen met de Leeuwarder Uitdaging via info@leeuwarderuitdaging.nl